Fri frakt

2-4 dagars leverans

Nöjdhetsgaranti

Super kundservice

Bara handmålade tavlor

Tavlor i vardagsrummet

Tavlor i vardagsrummet.

Vardagsrum och tavlor är två ord som passar som handen i handsken. Ett vardagsrum är helt enkelt inte komplett utan tavlor på väggen. Ett stort dilemma är dock vilka tavlor som passar i vilka rum. I motsättning till bord, stolar, mattor osv där urvalet är något du kan ha någonlunda koll på, så är det nästan oändligt stort när det kommer till tavlor, bilder, affischer och vad man annars kan hänga på väggarna. Det finns ett välde med olika stilar – allt ifrån abstrakta och färgrika tavlor, till extremt detaljerade porträtt och minimalistiska affischer. Att hitta det helt riktiga motivet kan därför vara mycket svårt – och det blir inte lättare av att det oftast är två eller fler personer som ska enas om valet av tavlan i vardagsrummet.

Att ha konst, oavsett om det är tavlor eller affischer i sin inredning är dock essentiellt om man vill ha en fulländad inredning. Att föreställa sig ett vardagsrum utan tavlor eller bilder är nästan otänkbart. Det hör till rummet på precis samma sätt som en soffa och ett soffbord gör.

Hur påverkar tavlor oss som människor?

Konsensus är att konst – tavlor inkluderade – påverkar oss människor psykiskt på något sätt. I bl.a. psykiatrin är det allmänt känt att tavlor kan bland annat lugna ner patienterna ifall de är stressade.

Det samma ses också med patienter på sjukhusen, hos läkaren eller tandläkaren. Föreställ dig att du ska undersökas hos en av de ovannämnda och du ligger på en brits och väntar på en undersökning. Du tittar runt i lokalen och ser alla de sterila apparater, all elektronik på väggarna samt taket. Om väggarna var dekorerade med tavlor eller annan konst så kommer detta ofta att i alla fall ta lite fokus bort från den stressande situation man befinner sig i. Speciellt tavlor med spännande motiv eller et unikt och abstrakt uttryck som kan få tankarna at flyga iväg och glömma att du är hos läkaren.

På de flesta av de ovannämnda ställena är man väl medveten om konstens goda påverkan och om du tänker tillbaka på ditt senaste besök hos läkaren eller på sjukhuset kan du kanske också komma ihåg att en eller flera tavlor har hängt på väggarna.

Var placerar man bäst sin konst i hemmet?

Ja, hur skall man placera sin konst? När du har köpt en tavla till hemmet har du kanske inledningsvist tänkt lite på var tavlan ska hänga – eller kanske har du inte. Kanske slog du till och köpte din nya tavla bara för att det var otroligt vackert. Om detta är tillfället så är här ett par tips att ha i tankarna:

*Placera tavlan om möjligt i ögonhöjd. I den vanliga bostaden är en höjd på 180-185cm bäst.

*Du kan hänga upp flera tavlor på samma vägg. Överväg dock att antingen höjden eller botten på tavlorna matchar, annars ser det slarvigt ut. Att tavlorna inte har samma individuella storlekar är inget problem. Du bör dock placera den största tavlan i mitten.

*Titta på färgerna i rummet. Osar rummet av många olika färger eller är präglat av en bestämd färg? I ett rum med många färger är det naturligt att antingen matcha färgerna eller att välja en tavla med dämpade och jordnära färger för att inte skapa för kraftiga kontraster. Är rummet däremot präglat av ganska få färger så kan en tavla med kraftiga färger skapa en fantastisk stämning i rummet.

*Häng gärna upp många tavlor i ett rum. En tumregel är at upp till 1/3 av väggarna kan täckas med konst.

*Byt ut dina konstverk och ramar ibland. Du kan alltid byta runt på dina tavlor då och då. Det är faktiskt otroligt vad detta enkla trick kan göra. Dina rum får kanske helt plötsligt ett helt nytt uttryck för både dig själv och dina gäster.

*Tänk på dagsljuset och belysning från lampor. En tavla kan uttrycka sig på olika sätt beroende på vilken sorts ljus som belyser det. En bra ide är att sätta tavlan på ett ställe där dagsljuset faller in, samtidigt som att det kan belysas av lampor på kvällen. På det sättet får tavlan ett speciellt uttryck på dagen och ett annat på kvällen när mörkret faller på.

*Tänk på var du naturligt tittar i ett rum. Det är på de ställena som du skal utsmycka väggarna.

Kom ihåg att du alltid kan hitta ett stort urval av tavlor till vardagsrummet, sovrummet och alla de övriga rummen. Oavsett om du letar efter färgrika tavlor, stora tavlor eller något helt tredje, kan du säkerligen hitta det på Mynewart.se.