Fri frakt

2-4 dagars leverans

Nöjdhetsgaranti

Super kundservice

Bara handmålade tavlor

Mona Lisa – Historian bakom målningen

Mona Lisa – Historian bakom målningen

Mona Lisa. Detta är namnet på den nog mest kända målningen i världen.

Konstverket är målat av den lika världskända konstnären Leonardo Da Vinci och är målad på en 77 x 53 cm tavla. Detta är oftast vad som överraskar folk mest när de ser målningen i verkligheten. Att det faktiskt är en ganska liten målning.

Leonardo Da Vinci påbörjade konstverket tillbaka i 1503 i Firenze i Italien och jobbade på det i minst 3 år. Målningen beställdes av den italienska affärsmannen Francesco Del Giocondo och det skulle porträttera hans hustru Lisa Gherardini. Anledningen till att konstverket idag känns som ”Mona Lisa” är för att Mona är en kontraktion av madonna som betyder ”my lady”.

Även om ”Mona Lisa” var ett beställningsjobb så blev det aldrig överlämnat till Del Giocondo. Dels för att Leonardo, trots av att han hade arbetat on and off på det i minst 3 år, aldrig tyckte att konstverket var färdigt.

I 1516 blev Leonardo av kung Francis I av Frankrike, inbjuden till att arbeta på Clos Lucé, nära kungens slott. Leonardo tog Mona Lisa med sig och har möjligtvis jobbat vidare på målningen där. Leonardo jobbade på Clos Lucé fram till sin död i 1519. Mona Lisa var fortfarande i Leonardos händer. Efter sin död ärvde Leonardos assistent, Salai, Mona Lisa tillsammans med många andra av Leonardos konstverk.

Kung Francis köpte målningen för ett mindre belopp och behöll det i sitt slott Fontainebleau, där det förbev tills att Louis XIV flyttade det till slottet i Versailles. Här hängde det framme tills den franska revolutionen i slutet av 1700-talet. Efter det blev målningen flyttad till det världskända muséet The Lourvre, där det hänger än idag. Målningen har dock rest bort ifrån muséet ett par gånger.

Den mest kända av dessa resor var då målningen blev tillbakastulet i augusti 1911. En konstnär gick på morgonen den 21. Augusti in på muséet och så att målningen inte längre hängde på väggen. Konstnären kontaktade vakterna på The Louvre som trodde att målningen hade plockats ned för att bli fotograferad till kommersiellt bruk. Ett par timmar senare gick realiteten upp för vakterna och muséet. Mona Lisa var stulen. The Louvre stängdes ned i en vecka medans kommissarierna letade efter ledtrådar på stället.

Den franska poeten Gulliaume Apollinarie blev misstänkt och anhållen, och hans vän Pablo Picasso blev också förhörd. Båda två blev dock frikända av polisen.

Det gick två år innan målningen dök upp igen. En av The Lourvres ansatta Vincenzo Peruggia hade stulit konstverket. Han hade gått in på muséet på dagen, plockat ner målningen och gömt det i ett skåp. Efter muséet stängdes hade han smugglat ut det, gömt under hans jacka.

Peruggia var en italiensk patriot som tyckte att Mona Lisa hörde hemma på ett museum i Italien då det var målat i Firenze. Senare bevis tyder på att Peruggia hade blivit uppfodrad till att stjäla Mona Lisa av Eduardo de Valfierne, som efter stölden fick en konstnär att göra sex kopior av Mona Lisa för att sälja dem i USA som den äkta och stulna Mona Lisa.

Originalet förblev dock hela tiden i Italien i Peruggias lägenhet. Efter två år försökte Peruggia att sälja Mona Lisa till ägarna av ett galleri i Uffizi i Firenze. Peruggia blev tagen av den italienska polisen. Mona Lisa blev sedan utställt i två veckor på Uffizi och blev sedan returnerat till The Lourve i Frankrike. Peruggia fick 6 månader i fängelse och blev sedan hyllad för sin patriotism.

Stölden av Mona Lisa är faktiskt anledningen till att det är så känt idag. Före stölden fanns det inte många utanför konstvärlden som kände till konstverket, men efter stölden skrevs det om Mona Lisa i tidningar runt omkring hela världen.

Utöver stölder så har målningen flera gånger varit utsatt för vandalism. I 1556 blev en del av konstverket skadat när en person slängde syra på det. Samma år kastade en annan person en sten på konstverket. Som följd av detta placerades Mona Lisa bakom ett skyddsglas vilket skyddade konstverket mot en kvinna som i 1974 sprayade röd färg mot det, samt i 2009 där en rysk kvinna kastade en kopp te mot det. Skadorna ifrån de två första angrepp blev lagade med ett fint resultat.

I 1962 – 1963 var Mona Lisa på en världsturné där målningen blev utställd på många olika museum. Före turnén var målningen värderad till ca 100 miljoner dollar (6,593 miljarder kronor, justerat efter inflation). Turnén blev dock en jättesuccé och många miljoner människor besökte muséerna där Mona Lisa blev utställt för att se konstverket. The Louvre har dock inga planer om att sälja målningen.